Hotet från övergivna, förlorade och på annat sätt kasserade fiskeredskap (ALFGD) inom inlandsvattenfiske

Den kraftiga ökningen av plastproduktion och plastanvändning globalt har lett till att plastavfall i allt högre grad blir en miljöförorening i både land- och vattenmiljöer. Plast från ALDFG utgör för närvarande en betydande del av skräpet i marina miljöer och erkänns nu som ett allvarligt och existentiellt hot mot den biologiska mångfalden i vattenmiljöer och de ekonomier som är beroende av dessa ekosystem. Denna utmaning har studerats ingående inom det marina fisket i den globala norden, men inte inom inlandsvattenfiske, som huvudsakligen förekommer i den globala södern.

Globala inlandsvattenfiskeresurser

Inlandsvattenfiske definieras vanligtvis som utvinning av fisk och andra akvatiska organismer som sker i sjöar, floder, bäckar, kanaler, reservoarer och andra landlåsta vattenförekomster. Trots att det främst handlar om sötvattensmiljöer, inkluderar inlandsvattenfiske även landlåsta saltvattensområden som Kaspiska havet och Vansjön. I vissa länder och regionala jurisdiktioner, främst för rapporteringsändamål, utvidgas definitionen av inlandsvattenfiske till att omfatta fångster från estuarier, deltan och kustlaguner.

Globala inlandsvattenfiskeresurser bidrar i hög grad till näring, livsmedelssäkerhet, försörjning och landsbygdsekonomier i många utvecklingsländer. År 2019 nådde produktionen sin högsta nivå någonsin och bidrog med 11,5 miljoner ton till den globala fångstproduktionen, varav 90 % av inlandsvattenfisket sker i utvecklingsländer, främst i Asien och Afrika.

Inlandsvattenfiske står dock inför stora hot från överfiske, miljöförstörelse, föroreningar och klimatförändringar. Många inlandsvattenfiskerier finns i låginkomstländer där förvaltningen försvåras av begränsade resurser, både mänskliga och ekonomiska, för att effektivt övervaka fiskeresurserna. Dessa fiskerier kännetecknas också ofta av att vara öppna för alla, vilket skapar problem med efterlevnad, reglering och kontroll av fisketrycket. Åtgärder för att förhindra överfiske fokuserar på att begränsa redskapstyper och maskstorlekar snarare än fisketrycket, vilket har lett till olagligt, orapporterat och oreglerat (IUU) fiske, överutnyttjande av fiskbestånd och ökad förekomst av plastföroreningar som ALDFG.

I dessa fiskerier prioriteras inte ALDFG i förvaltningen på grund av bristande förståelse för dess påverkan på det akvatiska ekosystemet, brist på finansiering för fiskeriförvaltning samt otillförlitliga eller obefintliga datainsamlingssystem. ALDFG rapporteras inte i officiell statistik, och mycket få studier undersöker problemets omfattning.

Orsaker till ALDFG i inlandsvattenfiskeresurser

Nät, som är den vanligaste redskapstypen inom inlandsvattenfiske, har en hög omsättningshastighet, och de flesta byts ut varannan till var sjätte månad. De gamla redskapen kastas ofta i vattensystem som floder, sjöar och våtmarker, särskilt i områden där förvaringsmöjligheter saknas. Redskapsförlust sker också under tillsynsinsatser vid olagligt, orapporterat och oreglerat (IUU) fiske, när fiskare medvetet kastar olagliga redskap i vattenmiljön för att undgå att bli gripna av myndigheterna. Hårt väder, redskap som fastnar i bottenhinder samt konflikter mellan fartyg och fiskeredskap inom både kommersiellt och rekreationsfiske är också betydande orsaker.

Ekologiska och ekonomiska effekter av ALDFG inom inlandsvattenfiske

ALDFG utgör en risk för biologisk mångfald, särskilt för hotade och utrotningshotade akvatiska ryggradsdjur som sötvattensköldpaddan, uttern och floddelfinen. Benfiskar, kräftdjur, blötdjur, små lerkrabbor och akvatiska fåglar har påträffats fastna i spöknät i många inlandsvattenfiskerier. Socioekonomiska effekter inkluderar minskat estetiskt värde av kustlinjer och stränder samt förlust av fångstbar fisk på grund av spökfiske, vilket påverkar livsmedelssäkerheten, särskilt i länder och regioner som är beroende av fiske som inkomstkälla, såsom i Afrika söder om Sahara och Asien. Studier av de ekonomiska effekterna av fisk- och redskapsförluster har visat att fiskare kan förlora nästan en tredjedel av sin inkomst, vilket påverkar deras hushållsunderhåll, livskvalitet såsom sjukvård, lån och fritidsaktiviteter.

ISCG erbjuder expertis

Den växande utmaningen med ALDFG kan endast lösas genom samordnade insatser av alla intressenter över olika sektorer, inklusive turism, transport och fiske. International Seafood Consulting Group (ISCG), med sitt stora nätverk av experter, erbjuder sina tjänster för att utveckla lösningar på detta växande problem, såsom utveckling av metoder för hantering av redskapens livscykel och förutsägande modeller som grund för att utforma program för borttagning av förlorade redskap, vilket därmed minskar ALDFGs påverkan på vattenmiljöer.

 

Drake Ssempijja
Fisheries and Aquaculture Technology Specialist