Projektet ”Järvikuoreen kohdennetun trooli- ja talvinuottapyynnin kehittäminen” (”Utveckling av riktat trål- och vinternotfiske efter sötvattenlevande nors”), som finansierades av Östra Finlands Fiskleader och genomfördes av ISCG, undersökte metoder för hur trål- och vinternotfiske vid behov kunde riktas mot sötvattenlevande nors.
Möjligheterna till riktat vinternnotfiske efter nors undersöktes genom provnotfiske i Keitele i början av april 2024. Resultaten gav vid handen att om man med vinternotfiske vill ha så mycket nors som möjligt och så lite siklöja som möjligt så lönar det sig att genomföra notfisket intill bottnen. Det kan emellertid förekomma betydande skillnader mellan olika fiskevatten, och i alla vattendrag är det inte möjligt att dra noten intill bottnen eftersom den kan vara stenig. Den nors som fångats under isen på vintern är av utmärkt kvalitet och lämpar sig ypperligt för export.
I slutet av augusti 2024 testades riktat trålfiske efter nors i vattenområdet i Iisvesi. Den viktigaste observationen var att norsfångsten var betydligt större med finmaskad och grovtrådig öppen trål än med traditionell tunntrådig siklöjetrål med snäv design. Vid riktat norsfiske lönar det sig utifrån dessa observationer att använda så grovtrådig och så finmaskad trål som möjligt. Det är särskilt viktigt att använda finmaskad (10 mm) och grovtrådig bakre del. Utifrån provtrålningarna kunde tråldjupets effekt på fångstens sammansättning inte påvisas. Enligt fiskarerfarenhet har tråldjup och tråltidpunkt emellertid betydande effekt på fångstens sammansättning. Trålnorsen var av god kvalitet.
Sammanfattningsvis kan det konstateras att projektet gav en noggrannare uppfattning än tidigare om utvecklingsutsikterna för riktat trålfiske efter nors på det aktuella området. Riktat och lönsamt kommersiellt norsfiske kräver en utveckling av både fisketeknologi och fiskestrategi. Dagsfångster på cirka 1000 kg är fullt möjliga, även om det är svårt att få helt rena norsfångster med not eller trål. Utvecklingen på området torde fortsätta om marknadsutsikterna för sötvattenlevande nors ytterligare ljusnar. Enligt dagens marknadsinformation kunde den utländska efterfrågan på sötvattenlevande nors uppgå till cirka 100 ton per år. För att utveckla försäljningen behövs nya infrysnings- och förpackningsmetoder med vilka nya kunder och marknader kan förvärvas. ISCG undersöker som bäst hur exporten kunde göras kostnadseffektiv och om det finns behov av att lösfrysa nors i Finland.