Itä-Suomen Kalaleaderin rahoittamassa ja ISCG:n toteuttamassa hankkeessa ”Järvikuoreen kohdennetun trooli- ja talvinuottapyynnin kehittäminen” selvitettiin keinoja, joilla trooli- ja talvinuottapyyntiä voitaisiin tarvittaessa kohdentaa järvikuoreeseen.
Kuoreen kohdennetun talvinuottapyynnin mahdollisuuksia selvitettiin Keiteleellä huhtikuun alussa 2024 tehdyissä nuottakokeissa. Tulosten perusteella voitiin todeta, että jos talvinuotalla halutaan saada mahdollisimman paljon kuoretta ja mahdollisimman vähän muikkua, nuottaus kannattaa tehdä pohjan tuntumasta. Kalavesien välillä voi kuitenkin olla huomattavia eroja ja kaikissa vesistöissä ei pystytä vetämään nuottaa pohjan tuntumassa pohjan kivikkoisuuden vuoksi. Talvella jään alta pyydetyn kuoreen laatu on erinomainen ja se soveltuu erinomaisen hyvin vientimarkkinoille.
Elokuun lopulla 2024 tehtiin Iisveden vesistöalueella kokeiluja kuoreen kohdennetusta troolipyynnistä. Tärkein havainto oli se, että tiheäsilmäisellä, paksulankaisella ja avaraksi leikatulla troolilla kuoresaalis oli merkitsevästi suurempi kuin tavanomaisella ohutlankaisella ja ahtaaksi rakennetulla muikkutroolilla. Kohdennetussa kuoreen pyynnissä kannattaa näiden havaintojen perusteella käyttää mahdollisimman paksulankaista ja tiheäsilmäistä troolia. Erityisen tärkeää on tiheäsilmäisen (10 mm) ja paksulankaisen perän käyttö. Koevetojen perusteella ei voitu osoittaa vetosyvyyden vaikutusta saaliin koostumukseen. Kalastajan kokemuksen mukaan troolin vetosyvyydellä sekä vetoajankohdalla on kuitenkin merkittävä vaikutus saaliin koostumukseen. Troolikuoreen laatu oli hyvä.
Yhteenvetona voidaan todeta, että hankkeen avulla saatiin aikaisempaa tarkempi käsitys kohdennetun kuoreen pyynnin kehittämisnäkymistä kohdealueella. Kohdennettu ja kannattava kaupallinen kuoreenpyynti vaatii sekä pyyntiteknologian että pyyntistrategian kehittämistä. Noin 1000 kg päiväsaaliit ovat täysin mahdollisia, vaikka täysin puhtaita kuoresaaliita on kuitenkin vaikea saada nuotalla tai troolilla. Kehitys asiassa tullee jatkumaan, jos järvikuoreen markkinanäkymät edelleen kirkastuva. Tämän päivän markkinatiedon mukaan järvikuoreelle voisi löytyä kysyntää ulkomailta noin 100 tonnille vuodessa. Myynnin kehittämiseen tarvitaan uusia pakastus- ja pakkausmenetelmiä, joiden avulla pystytään saamaan uusia asiakkaita ja markkinoita. ISCG selvittää parhaillaan, miten viennistä saataisiin kustannustehokasta ja onko tarvetta irtopakastaa kuoreet Suomessa.